עידכון קצר שוק התבואות וזרעי השמן – אפריל שבר שיאים, האינפלציה בכותרות ומה בהמשך ?

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי הגרעינים וזרעי השמן ממשיכים לשבור שיאים עם חוסר ודאות וחשש להמשך

מחירי התירס סגרו את חודש אפריל בעליה חודשית של 31%,שיא היסטורי (עקף את אוקטובר 2006 ויוני 2012 עם עליות של כ 22% ו 21% בהתאמה) פולי סויה עלו בכ9.3% בסיכום חודשי (שיא של 8 שנים). שמן הסויה עלה בקרוב ל 30% בחודש! וקבע גם כן שיא היסטורי (שני לו פברואר 2008 עם 27% עליה חודשית). החיטה הוסיפה קצת יותר מ 20% באפריל, כאשר מחירי כוספת הסויה שמרו על יציבות עם עליה של פחות מ 1%. בשלושת ימי המסחר הראשונים של מאי, המומנטום נמשך כאשר בשוק מרחפת תחושה מסוימת של "פחד גבהים". בשבוע הבא נקבל עדכון מצב עולמי בדו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה USDA  שיתפרסם ביום רביעי הבא ה12 לחודש ב 19:00 בערב שעון ישראל.

בלבנון דיווחו השבוע על התייקרות משמעותית במחירי המזון וקושי לממן ארוחות שבירת הצום ברמדאן, דבר שמעורר זעם רב. יש לזכור שבדיוק לפני עשור עם תחילת ה"אביב הערבי" מחירי הסחורות הרקיעו שחקים (דומים לרמות היום) וההמון בכיכר תחריר הביע זעם רב על כך. לא מן הנמנע שנתחיל לראות מראות דומים במדינות שונות בעולם, כשהפעם גם הקורונה מוסיפה לזעם והקושי הכלכלי. להמשך העליות יש משמעויות גיאופוליטיות מרחיקות לכת שיש ביכולתן להשפיע גם על השווקים הפיננסיים והכלכלה העולמית בהמשך.

מדדי המניות בארה"ב ירדו אתמול לאחר שקבעו שיאים חדשים, בעקבות דבריה של שרת האוצר ג'נט יילן לגבי היתכנות העלאת ריבית מוקדמת מהצפוי, על רקע החשש מאינפלציה. באותו נושא , וורן באפט המשקיע האגדי הזהיר בכנס השנתי שלו בסופ"ש האחרון מפני האינפלציה הבלתי נמנעת לדבריו, אותה אינפלציה שעדיין לא באה לידי ביטוי במדדים הכלכליים הקלאסיים, אבל כולנו נרגיש בכיס בקרוב מאוד. מחיר הזהב, המשמש הגנה מסורתית לאינפלציה ונסחר בשפל של 1670$ לטון במהלך מרץ חוזר לרמות קרובות ל 1800$ לאונקיה.  

חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 66.40$,שנה אחרי שקבעה מחיר שלילי. מחיר ה WTI עלה באפריל ב7.5% כאשר חבית נפט ברנט נסחרת הבוקר ב69.60$ לאחר שהשלימה עליה של 6.4% באפריל.מחירי הנפט עם עליה של קרוב ל 35% מתחילת השנה, מושכים כלפי מעלה מחירים של חומרי גלם רבים אחרים (פלסטיק,אריזה,ביודיזל) ומשפיעים גם על מחירי התשומות ומחירי ההובלה.

בגזרת הקורונה, קצב התחלואה העולמי,לאור הווריאנטים השונים,עומד על כמיליון חולים וכ 20 אלף מתים ביום! בהודו וברזיל המצב קטסטרופלי, כאשר בארה"ב קצב החיסונים הוא טוב עם 30%  מהאוכלוסיה מחוסנת באופן מלא ובחלקים רבים חוזרים לשגרה. בבריטניה 23% מהאוכלוסיה מחוסנת מלא, אך השבוע דיווחו כי למעלה מ50% מהאוכלוסיה מחוסנת בחיסון אחד לפחות דבר שמעורר תקווה. כלקח ממה שקורה בישראל,היעד במדינות רבות בעולם הוא 60% מהאוכלוסיה בחיסון מלא ,כאשר קבוצות הסיכון מעל 90% במה שמסתמן בשלב זה כ"חסינות עדר".

התירס נסחר הבוקר ב 699 סנט לבושל (חוזה יולי), כאשר חוזה מאי אותו החליף ועדיין סחיר בארה"ב עומד על 750 סנט לבושל! ( כ 20$ יותר לטון) במונחי יבוא לישראל מדובר על מעל 400$ לטון !! (המחיר בקיץ האחרון היה נמוך מ 180$). קצב הזריעה בארה"ב הוא טוב מאוד ומעל הממוצע אם כי גשמים ב 10 ימים הקרובים צפויים לעכב את הזריעה וקיים חשש שהקרה שפקדה את איזורי הגידול לפני 10 ימים תצמצם את היבול הסופי. בברזיל יובש בשבועיים הקרובים עשוי לפגוע ביבול השני של התירס. מחיר האתנול בשיא ועושה רושם שהמחיר עוד צפוי לעלות. על פניו הנתונים הפונדמנטליים מצביעים על המשך עליות מחירים, אם כי השוק במצב "קניית יתר" (רץ מאוד מהר בטווח קצר ) עם מעורבות גדולה של ספקולנטים, כך שתיקון מחירים הוא בלתי נמנע בטווח קצר השאלה היא רק באיזו עוצמה. השבוע הבורסה העלתה את מרחב הלימיט היומי (התנועה המקסימלית המותרת ביום) מ 25 ל 40 סנט. והרחבה נוספת ל 60 סנט ביום שאחרי משמע התירס יכול לרדת (או לעלות) גם 100 סנט ביומיים (רוב השחקנים בשוק הישראלי היום לא זוכרים תנועות כאלה) הספקולנטים ,כאמור, צמצמו מעט פוזיציות לקראת סוף החודש אך ממשיכים להחזיק פוזיציה מאסיבית בהימור על עליות בתירס של כ 379 אלף חוזים.

החיטה נסחרת הבוקר ב701 סנט לבושל והחקלאים הישראלים,שמתחילים את עונת הקציר הרשמית היום, פותחים עם מחיר מעל 700 לראשונה מאז קציר 2014 (המחיר בסוף הקציר של אותה שנה היה נמוך ב 100 סנט – 40$ לטון כך שגם במהלך הקציר ישנם סיכונים לא מבוטלים שיש לקחת בחשבון). חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 727 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת  ב 260 יורו לטון הבוקר לאור התחזקות הדולר. מחירי חיטת ים שחור עומדים עדיין  באיזור  $270 החוזים של היבול החדש נסחרים ברמה דומה. חוזי חיטה אוקראינית 11.5% נסחרים ב265$ FOB. החיטה מקבלת רוח גבית מהתירס ומשמשת תחליף בתערובת, לאור רמת המחירים הגבוהה של התירס. בשבוע שעבר היינו עדים לאנומליה כאשר מחירי חיטת מספוא בישראל הוצעו במחיר נמוך מתירס. מזג האויר פוגם באיכויות החיטה הקשה בארה"ב לפני הקציר ובכך נותן תמיכה למחירים. הלימיט היומי בחיטה הוגדל מ 35 ל 45 סנט. הספקולנטים מחזיקים 30 אלף חוזים בלונג בקנזס ו11 אלף בשיקגו והם כאמור ממוקדים בעיקר בתירס. בדו"ח ההיצע והביקוש החודשי בשבוע הבא אמור ה USDA לגרוע מעט מהמלאי העולמי של החיטה לאור מזג האויר והשימוש כתחליף תירס.

הסויה נסחרת הבוקר ב1551 סנט לבושל, קצב זריעת הסויה טוב מהממוצע הרב שנתי בשלב זה, אם כי גם כאן צפויים עיכובים בהמשך. הדו"ח בשבוע הבא יתקשה להביא איתו בשורה שכן גם ההערכות האופטימיות שמות את יחס המלאי לשימוש בסויה מתחת ל 3% קרוב לרמה הנמוכה בהיסטוריה שאולי תישבר השנה. החששות ממיסים בארגנטינה וההערכות שפגיעה ביבול בארה"ב תוביל למחסור בסויה, עשויה לקחת את מחירי הסויה לשיא כל הזמנים הקיץ. הלימיט היומי בסויה הוגדל ל 100סנט כוספת סויה,שחוותה ירידות מתחילת השנה,לאור העליה במחירי השמן, נסחרת הבוקר 425.5$ לטון אחרי שאיבדה 11$ לטון ביום המסחר הראשון של מאי. הלימיט היומי בכוספה הודל ל 30$!. שמן הסויה נסחר ב 64.10 סנט לפאונד, כאשר חוזה מאי נגע ביום שני ב 71.59 שיא כל הזמנים (השיא הקודם מ2008 עמד על 71.26) מחירי שמן הדקל באסיה עומדים 4310 רינגט לטון (עליה של 120% בשנה האחרונה) מה שמסביר את העליה החדה (שעוד לא מתורגמת במלואה) במחיר השומן המוגן.  הספקולנטים מגדילים את ההימורים על עליות, כאשר הם מחזיקים 180 אלף חוזים בלונג בסויה,92 אלף בשמן ו55 אלף בכוספה.

 לסיכום

 המומנטום השורי נכנס גם למאי ובהחלט צפוי "קיץ חם". בניתוח קר של הנתונים (היצע וביקוש , מזג אויר, הדולר, מחירי אנרגיה , ספקולנטים) עושה רושם שהשיא עוד לפנינו. אני חוזר על דבריי מהסקירה הקודמת ועל פי ניסיון העבר, שוק שיודע לעלות 100 סנט בשבוע יודע גם לרדת 100 בשבוע (בעיקר עכשיו עם הגדלת הלימיט). אין זה אומר שיש לשבת על הגדר ולחכות לתיקון כדי לקנות, אלא יש לעשות שימוש בניהול סיכונים מושכל ולא לפעול מתוך דחף. לחכות שהשוק יירד זה מסוכן באותה מידה של לקנות הכל קדימה. התיקונים הקרובים צריכים להוות הזדמנות למי שלא התכסה עדיין, כמו שמי שיושב על מלאי גדול חשוב שידע להגן על ערכו.

בשבוע הבא,כאמור, נקבל עדכון נוסף לגבי תמונת המצב העולמית.

נמשיך לעדכן  !

רק בריאות לכולם

 עדי