יעילות היישום של דשן נוזלי ומוצק בדישון ראש בחיטה

    מחבר:
  • יפתח גלעדי
  • שמעון לחיאני
  • מחמוד זועבי
  • חזי גורן
  • אור רם
  • אשר אייזנקוט
  • דוד בונפיל
  • מור נויברט

מטרת מחקר זה היא בחינה של יישום דשן ראש חנקני נוזלי על פני נוף החיטה בגיל 5 – 6 עלים (מועד דישון הראש המקובל) ויעילותו בטווח זמן של 5 – 10 ימים, ללא הצנעתו המידית על ידי הגשם.

מבוא

יבול ואיכות החיטה תלויים במידה רבה בזמינות המינרלים בקרקע ובמיוחד בחנקן. לכן, קיימת חשיבות רבה לא רק לכמות החנקן, אלא גם למשטר הדישון. דישון חנקני בחיטה מתחלק לדישון יסוד (לפני הזריעה) ולדישון "ראש" בשלבי הגידול השונים. מנת הדשן תיקבע בהתאם ליבול הצפוי ואיכותו, תנאי השטח וגורמי הסביבה (רטיבות הקרקע, משקעים חזויים, מצב הקמה ועוד). דישון ראש מתבצע באופן מתוכנן כהמשך לדישון היסוד, או כאשר נדרשת תגובה בהתאם למצב הגידול. הדישון מתבצע משלב שלושה עלים ועד שלב התחלת מילוי הגרגר (שלבים 50-13 לפי זדוקס).

ממשק הדישון בגידול חיטה נחקר רבות בעבר. במקומות שונים בעולם ובארץ התבצעו ניסויי שדה רבים לקביעת מועד הדישון (ביסוד ובראש), תרומת הדישון (יבול ואיכות), נחיצותו והגורמים השונים המשפיעים עליו ועל יעילותו.

יישום של דשן ראש בתמיסת חנקן (תמיסת אוריאה, או אוראן) על פני נוף הצמחים, עלה מחדש בשנים האחרונות. בין החוקרים והמדריכים התגלו חילוקי דעות בהקשר ליעילות הדישון בכפוף לגשם. המחלוקת מתמקדת בשאלה האם ניתן ליישם את תמיסת הדשן החנקני על פני הנוף ללא גשם (או המטרה) והצנעת הדשן בתוך זמן קצר (מספר ימים). ובנוסף עולה השאלה כמה מהדשן ייקלט ע"י נוף הצמחים, מאחר וידוע שמרבית הקליטה של החנקן מתבצעת מהקרקע. האם אין איבוד של חנקן (התנדפות) ביישום ללא גשם, בטווח זמן של שבוע עד 10 ימים?

הנושא נבחן בחורף 2018 בחוות עדן ובשנים האחרונות בשטחים נוספים בדרום הארץ. השטח בו מוקם הניסוי בחוות עדן היה בעל רמת פוריות גבוהה ודישון הראש בטיפולים השונים (תמיסת אוריאה, אוראן, אוריאה) התבצע באיחור (עקב גשמי חודש ינואר). בנוסף התרחשו תנאי גידול קשים וקיצוניים במהלך עונת הגידול ובפרט באביב 2018. סביר להניח שהכרב הפורה, האיחור ביישום והעונה הבעייתית (בעיקר אביב חם וקיצוני), מנעו הבדלים ברורים בין הטיפולים במרבית הגורמים שנבחנו.

לכן, כהמשך לעבודה שנעשתה בשנה שעברה (2018), התבצע השנה (2019) ניסוי נוסף, במתכונת דומה לשנה הקודמת. הניסוי התבצע בשטח חיטה מסחרי של גד"ש מסילות, על כרב חיטה, בהתאם למחזור גידולים מקובל של המשק.

למאמר המלא >>