מהנעשה בארגון – מאי 2019

    מחבר:
  • דורון אליהו

קציר החיטה החל בתחילת החודש. אנו מקווים לעמוד בגבולות ההתחייבות ועל ידי כך להימנע מקנסות מיותרים. האיכות עד כה טובה לאין ארוך מקציר 2018.

החודש התקבלה עובדת חדשה לארגון – ויויאן חיים. ויויאן עבדה שנים רבות כמנהלת כספים בענבי טלי והחליפה את יוסי אלבלה, מנהל הכספים היוצא. בהזדמנות זו נאחל הצלחה ליוסי בהמשך דרכו והצלחה רבה לויויאן בתפקידה החדש. טלפון של ויויאן: 050-5625564.

אתר חדש לארגון עובדי הפלחה
בניצוחה של מירי אטיאס – מנהלת ידע ורגולציה בארגון, עלה לאוויר החודש האתר החדש של הארגון. האתר נגיש וידידותי למשתמש, מתאים לסמארטפון ויש בו את כל המידע הרלוונטי הנחוץ. כמובן שנשמח להערות והארות, שינויים ותוספות ככל שתדרשו. ניתן ליצור קשר ישירות עם מירי לכל שאלה בנושא זה ובנושאים של רישיונות, מיכון, חדשנות בחקלאות ניהול ידע, איסוף נתונים ועוד. מירי זמינה בטל' 052-3610047.

חיטה
קציר החיטה החל בתחילת החודש. עד כה הגיעו למשטחים בצפון ובדרום כ-50,000 טון. בהתאם לדיווחי המגדלים לקראת תחילת הקציר, ההצהרה שלנו עמדה על 100 אלף טון. מתחילת הקציר ירדה הכמות הצפויה בשל משלוחי חיטה למצה שמורה, הוספת שטחי חיטה לזרעים כתחלופה לשטחים באזור הבצורת בדרום, ויבול נמוך בחלק מהשטחים כתוצאה מעודף/חוסר במים. ההתחייבות לאספקת חיטה נדרשת אל מול ההסכם הקיים בינינו לבין "המדינה" והזכיינים, ושינוי משמעותי (מעבר ל-25% מההצהרה הכללית) יכול לגרום לקנסות למגדלים. עלינו לפעול על פי התחייבות זו, אלא אם כן לא ניתן לספק עקב קטסטרופה כזו או אחרת. כולי תקווה שנעמוד בגבולות ההתחייבות ועל ידי כך נימנע מקנסות מיותרים.

מחיר החיטה הזמני נקבע לעת עתה על כ-240 דולר לטון. יש להניח שהוא יעלה עוד אם המגמה החיובית של הבורסה תמשיך גם בחודש יוני. אף על פי שמחיר החיטה עולה בבורסה, השפעתו תהיה פחותה על המחיר הסופי, היות ש-75% מההצהרה (100 אלף טון) יזכו לממוצע מחירי ימי רביעי של מאי (ממוצע יחסית נמוך), ורק היתרה תקבל את מחירי הבורסה השבועיים הגבוהים יותר.

איכות החיטה טובה לאין ארוך מהחיטה של קציר 2018. ישנן פסילות בגין: חלזונות, חפורית, חלבון נמוך ולחות, אך בינתיים מדובר על כמויות לא גדולות במיוחד.

שעורה
כידוע לכם, התחלנו בניסיון לשווק שעורה במשותף. לא כל מי שהצהיר על הבאת השעורה הביא למשטח, אך הצלחנו, בשלב זה, לאגד כ-600 טון (אל מול 1,000 טון שהצהרנו). עם סיום קביעת המחיר וסיום השיווק, נפיק לקחים לשנה הבאה ואני מקווה שנוכל לבנות למגדלים מתווה רווחי ויציב לאורך זמן, שיגדיל את הכמות המשווקת על ידנו.

ירקות לתעשייה
עגבניות: השנה צומצמו שטחי העגבניות מסיבות שונות. המשלוחים הראשונים הגיעו השבוע למפעלים ואני מאחל לכל המגדלים שתהיה עונה מוצלחת. המפעלים סגרו עם המגדלים מחירים גבוהים במעט משנה שעברה, אך לא מספיק לטעמנו. בחלק מהאזורים ידוע כי השתילות בוצעו מאוחר (בגלל הגשמים) ובגלל טמפרטורות נמוכות מזהים עיכוב בגידול בחלק מהאזורים. כמו כן, נדרשו השנה לרסס נגד מזיקים ומחלות יותר מבעבר.

באותו עניין – החל משא ומתן עם מפעל זנלכל לאספקת עגבניות לעונת 2020 ולחתימת הסכם לשלוש השנים הבאות עלינו לטובה. ככל שנשכיל להקדים הסכם כזה, הוא, כמובן, יובא לידיעתכם.

אפונה
הסתיימה קליטת האפונה במפעלים החודש. השנה ידעה האפונה נזקים קשים בגלל מזג האוויר הגשום. היו מספר חלקות שלא נקטפו וכן חלקות רבות הגיעו לבשלות יתר ולכן נוצרו פחתים רבים.

שעועית
החודש החלה קליטת שעועית במפעלים. לעת עתה, אנו מזהים בחלק מהחלקות מכרסמים רבים, כנראה עקב הגשמים הרבים שירדו בצפון. חשוב לציין כי ההסכם החדש שנחתם השנה קובע, כי אם המגדל קיבל אישור מהמחלקה החקלאית של המפעל שהוא עמד בדרישות הטיפולים נגד המכרסמים – לא ייחשב פחת כלל בסעיף זה.

תירס
גם תירס החל להגיע למפעלים החודש. ככל הידוע לנו, היבול טוב, אם כי ישנם משלוחים המגיעים עם קלחים קטנים, המגדילים את הפחת.

שונות
טיול "רומ"א אביב" – המנהג בארגון היה להוציא כל שנה באביב טיול רומ"אים לדורותיהם. לצערי, לא הספקנו השנה לארגן את זה בזמן ועל כן אנו מתכננים להעביר אותו לסתיו. טיול רומ"א סתיו ייערך במהלך חודש ספטמבר.

יישום התהליך האסטרטגי של הארגון – אנו ממתינים לאישור רשם האגודות לשינוי התקנון שאושר באסיפת הארגון בחודש אפריל.

סיור באזור גרנות – החודש התקיים סיור באזור גרנות – נחשולים, מעגן מיכאל ורגבים, בו זכינו לראות את סל הגידולים של אזור זה ובעיקרו גידולי מספוא: סורגום, אספסת, טף, תירס וגם כותנה. היה סיור מעניין ומהנה ואני מאחל לכולכם עונות גידול מוצלחות.

נאחל לכולכם חג שבועות שמח, הלא הוא חג ביכורי קציר חיטים.