ארגון עובדי הפלחה
מחירון דיגיטלי
ניר ותלם 3
נושא לדיון - יולי 2004

אנחנו והחקלאות האורגנית

 

זה מספר עשורים שהחקלאות האורגנית התמקמה בשדותינו ואצל חלק מאתנו, אף בלבנו.

הנחה ראשונה:  מריו לוי, הכהן הגדול, הנחיל לנו שאין גידול שאי אפשר לגדלו כאורגני, אולי יש גידולים שקשה לגדלם כאורגני אבל, אין אי אפשר. ואכן כך נהגנו.

הנחה שניה: כל גידול, שנראה שניתן לשווקו ושיש לו ביקוש ומחיר טוב בשוק הקונבציונלי, ניתן גם למכרו בהצלחה, כשהוא אורגני. היחס הכמותי בין הקונבנציונלי לאורגני נותר, אבל "פעילות" הקונבציונלי היא "סימן" לאורגני.

המציאות של השנים האחרונות מראה שהנחות אלו התקיימו רק בחלקן ורק בחלק מהגידולים. בירקות ופירות שהם מוצרים בסיסיים ומוכרים ההנחות הנ"ל קיימות, ומוצר שפורץ קדימה בתקופה מסויימת, לאחר שנה או שנתיים האורגני בעקבותיו (דוגמאות: תפ"א בייבי, עגבניות שרי, עגבניות באשכולות ועוד).

בגידולי השדה התמונה פחות ורודה. בשנים האחרונות הרחיבו משקים רבים את המשבצת האורגנית, מתוך מטרה לגדל בה גידולי שדה אורגניים במשטר של מחזור זרעים. ההוצאות במחזור האורגני הינן גבוהות בצורה משמעותית מההוצאות במחזור הקונבציונלי, עקב הצורך לשמור על המחזור והשימוש בקומפוסט אורגני בצורה מסיבית. הרווח לדונם בגידולי הגד"ש הינו זהיר (ולפעמים זעיר) וע"מ שנוכל לשמור על רווחיות סבירה בגד"ש האורגני, יש לדרוש עבור המוצרים לפחות 30% מעל המחיר של המוצרים הקונבציונליים וזו בעיה.

בכדי להמחיש מה שאני כותב, להלן מספר דוגמאות:

חיטה -   אם החיטה נמצאת בתוך מחזור ירקות אינטנסיבי, אז ניתן לחסוך בהוצאה על קומפוסט, אבל אם

הינה בתוך מחזור גד"ש, צריך לפזר קומפוסט או לחשב בתמחיר שלו קומפוסט שפוזר לגידול קודם וזו תוספת של 400-300 ₪ לדונם.

בנוסף, הטיפול לאחר קציר בחיטה האורגנית והרצון למנוע תקלות מחייב הפרדת החיטה בין המגדלים, אחזקתו במקום נפרד מהחיטה הרגילה ושווקה טיפין טיפין. אלו עלויות כבדות לגידול זה, כך שבסופו של דבר, הרווח לדונם, בחיטה זו, נמוך מחיטה קונבציונלית.

כמו כן, אין מספיק שוק לחיטת מאכל במדינת ישראל ואנו משווקים חלק גדול מהחיטה למספוא אורגני.

חימצה - זהו גידול גד"ש מרכזי שניתן לגדלו אורגני, אבל אין שוק מקומי בעל מסה לטפל

 בחימצה אורגנית.

גרעיני חמניות ואבטיח - כנראה שהמפצחים למיניהם אינם באים מהאוכלוסיה הצורכת מזון אורגני, כך שהשוק הינו קטן וזניח.

ירקות לתעשייה – השוק המקומי מוגבל מאד.

כותנה - יכול להיות שבגידול זה יש יותר אור מאשר בגידולים האחרים.

המצב היום הוא שישנם שטחי גד"ש אורגני גדולים והמגדלים מתלבטים מה לזרוע. ההשקעה בהסבה הינה גדולה וחבל לחזור אחורה בשטחים אלו לגידול קונבנציונלי.

ואז, מה עושים?

  1. איני רוצה לשדר תבוסתנות, אבל יתכן שבשלב ראשון אין להגדיל את שטחי הגד"ש האורגניים אלא להשאר בהיקף הנוכחי.
  2. על הארגון לחקלאות אורגנית להוביל ביחד עם ארגון עובדי הפלחה וארגון מגדלי ירקות הקמת צוות חשיבה - משותף למדריכים, חקלאים ומשווקים, שייבחן את העתיד בתחום האורגני.

 

                                                                                             גרשון שליסל

מזכיר

 

 

 

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
דרונט בניית אתרים
עבור לתוכן העמוד